Gasflessen en -slangen

Voor de veiligheid op de tuin is het belangrijk dat er zorgvuldig wordt omgegaan met gasflessen en aansluitingen.

Vaak geconstateerde overtredingen die voor gevaar zorgen:

  • Losse gasflessen buiten de gaskist
  • Gaskist afgesloten
  • Gaskist zonder ventilatie gat
  • Gasflessen aan elkaar met een slotketting
  • Gasflessen en/of kooktoestel in de schuur

Dit is onaanvaardbaar gevaarlijk. Let wel: ingeval van brand bij U of Uw buren zal de brandweer proberen gasflessen veilig te stellen. Zij moeten dan wel weten waar te zoeken nl in de gaskist en het is onverantwoord de brandweer bloot te stellen aan elders geplaatste flessen welke zouden kunnen ontploffen. Hierop zal zeer streng worden toegezien.

Gasslangen

Regelmatig moet de gasslang bij uw tuinhuis vervangen worden in verband met mogelijk brandgevaar. Ook is het zo dat áls er brand uitbreekt en de slang te oud blijkt te zijn, de verzekering niet uitkeert.

Gemiddeld gaan oranje gasslangen (voor propaangas) tussen de 2 en 5 jaar mee. Op de gasslangen (vanaf 2017) staat een productie code. Op basis van die productie code is dus eenvoudig te zien of de slang weer vervangen moet worden.

Bijvoorbeeld: de code van de slang is 1Q2021: wat betekent dat de slang in het eerste kwartaal (1) van 2021 is geproduceerd. Deze slang zal dan uiterlijk in het eerste kwartaal van 2026 moeten worden vervangen.

De bouwcommissie controleert of u de juiste slang hebt aangesloten en zorgt voor een waarschuwing maar uiteindelijk blijft het uw eigen verantwoordelijkheid dus zorg dat de boel in orde is, het kan u veel geld besparen. En veel risico’s voorkomen!!