Volkstuin voor ouderen

Op volkstuincomplex De Bongerd is ouderenzorgorganisatie Amstelring sinds 2001 actief. Zij beheert twee samengevoegde tuinen van samen zo’n 700 vierkante meter. De tuinen worden bezocht door cliënten van de verpleeg-en verzorgingshuizen, thuiszorgcliënten en bezoekers van de dagbesteding en het Odensehuis. Vanaf april kunnen zij in de tuin terecht met een groep, georganiseerd vanuit een afdeling of als een activiteit. Maar cliënten kunnen de tuin ook bezoeken met familie of vrienden.

De tuin is door een groep vaste vrijwilligers aangelegd en wordt met een wisselende groep onderhouden. De basis van de tuin is reminiscentie, herkenbare bloemen, fruitbomen, kruiden en vergeten groenten. De tuin is aangevuld met een rijk boeket aan kleurrijke, insectminnende planten. Er is veel op de tuin te zien. Zo is er een aantal verrassende zichtlijnen door het kronkelpad dat over de tuin loopt, een breed pad langs de sloot met zicht op alles wat er zich rond de sloot afspeelt en een ruim beeld van de tuin vanaf het terras. 

Het Odensehuis is een initiatief voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers. Zij kunnen op de volkstuin activiteiten ondernemen. Mantelzorgers kunnen ervaringen delen onder het tuinieren en samen met de jongdementerenden wat zwaarder werk uitvoeren, onder begeleiding. Het rondwandelen op het complex wordt als zeer positief ervaren. Er zijn diverse spontane ontmoetingen geweest met medetuinders.

De tuin is ook toegankelijk voor collega’s van Amstelring. Zo organiseren teams van Amstelring regelmatig heisessies op de tuin. Ook worden door Specialisten Ouderengeneeskunde en geestelijk verzorgers in de tuin themabijeenkomsten gehouden. 

Het gastenboek geeft een idee van de genoegens die op De Bongerd zoal zijn beleefd.

Heerlijk om weer eens op met mijn blote voeten door het gras te lopen.’ ‘Ik zie mezelf hier wilde feesten geven.

En een bericht van 7 vrouwelijke bewoners van De Rietvinck:

….hazelnoten ontdekt (we zeggen lekker niet waar)’. ‘ Ik was weer even in gedachten in de volkstuin die ik jaren heb gehad, heerlijke herinneringen komen boven

Meer lezen over de tuin? Ga naar: https://www.amstelring.nl/volkstuinen-voor-ouderen