Baggeren: waarom en hoe?

Baggeren doe je in de maanden september en oktober, dan hebben de dieren en planten er het minste last van.

Waarom is baggeren belangrijk?

Op de bodem van iedere sloot of waterpartij verzamelt zich in de loop van de tijd een organische laag namelijk BAGGER (bagger vormt zich onder andere uit gevallen blad, planten resten en zwerfvuil). Deze laag wordt met de tijd steeds dikker, daardoor wordt de sloot ondieper. De twee belangrijkste redenen om te baggeren zijn:

  1. Bij een diepere sloot kan meer water afgevoerd worden, je bevordert de doorstroming van het water en voorkomt overstromingen;
  2. In een ondiepe sloot kan een klein laag water bij WARM weer een beperkte hoeveelheid zuurstof opnemen met als gevolg: VISSTERFTE en STANK en bij vriezend weer is het belangrijk dat er een hoeveelheid water aanwezig is voor de vissen, om te overwinteren.

Hoe baggeren?

Baggeren doe je met een baggerbeugel. De tuinders van de Bongerd kunnen deze baggerbeugel lenen bij het Algemeen Werk. Dus lenen op de zaterdagochtend in overleg met het Algemeen Werk en niet allemaal tegelijk.

Het baggeren is goed uitgevoerd als u een harde bodem voelt. Ook de groene slijmerige derrie in de sloot (FLAP) moet uit de sloot worden gehaald.